Les Paul är den mest bekanta, varaktiga och omedelbart igenkända elektriska gitarren i rockhistorien. Det var med denna högkvalitativa gitarr som alla strävade efter att bli rock-gudar! Jimmy Page, Zakk Wylde, Slash och en mängd av rockkändisar gjorde Gibson Les Paul den legendariska rösten av rock som den idag är. Gå upp på en scen med denna gitarr och förtjäna din rättfulla plats i templet av rock-kungligheter! Guitar Hero III

lespaulstandardGibson Les Paul var resultatet av ett design-samarbete mellan Gibson och jazz-gitarristen Les Paul. Efter att Fender Telecaster kommit ut på marknaden år 1950 hade elektriska gitarrer blivit högt efterfrågat. Det bestämdes att Les Paul-gitarrer skulle bli dyra, välgjorda gitarrer i sann Gibson-tradition. Les Paul kom på tricket att göra gitarren solid, utan akustik och genombrottet kom med de dubbelspoliga PAF-humbucker-mikrofonerna. Strax under 2000 gitarrer tillverkades 1958-59 och priset idag på dem är långt över miljonen! Men om du nöjer dig med en mångproducerad gitarr, finns som tur är lite billigare varianter, som Les Paul Studio, som har det äkta Gibson-soundet till budgetpris. Det finns en uppsjö med artister som spelar/spelat med en Gibson Les Paul. För att nämna några: Slash, The Edge, Kirk Hammet och Jimi Hendrix.

lespaulstudio

Les Paul Studio

För snart 30 år sedan introducerades denna elgitarr på marknaden, speciellt framtagen för studio-musikern. Meningen var att behålla det äkta Gibson Les Paul-ljudet och samtidigt dra ner på kostnaden. Detta gjordes genom att ta bort och ersätta ”onödiga”, dyra detaljer på gitarren, som ändå inte påverkade ljudet, med billigare material.

Dessa gitarrer säljs i mängder och finns i massor av olika utseénden.

 

lespaulrobot

Les Paul Robot

Gibsons senaste gitarr på marknaden, är denna robot-gitarr, som kom ut i december 2007. För att förklara namnet, Robot, är det häftiga med elgitarren att den har en helt automatisk stämning. Du behöver alltså inte själv skruva!

För att citera tillverkaren Gibson så erbjuder dessa gitarrer all kraft, ton och utförande som den traditionella Les Paul Studio-modellen.

Leave a Reply