Posted by on maj 20, 2016 in Okategoriserade | No Comments

Klockor

Det som förr i tiden ringde in till gudstjänst från kyrkorna och som fortfarande hänger kvar i kyrktornen är vad som kallas klockor. Ofta är de gjutna i metall och är som en skål upp och ned. I rent tekniska termer är det ett instrument i gruppen slagverk eller idiofon. Ordet klockor, eller klocka som är grundordet, kommer ifrån det latinska och keltiska språket.

Men när vi i dagligt tal snackar om klockor så månar vi naturligtvis inte dessa typer av klockor. Vi menar oftast armbandsur och annars väggklockor. Det är sällan någon missuppfattar vad man menar med klockor, även om det rent språkligt är ett fel använt ord. Armbandsur använde först Napoleon år 1810 men var senare under 1800-talet avsedda för kvinnor enbart. Under första världskriget så var det användbart för soldater i skyttegravar att kunna se tiden eftersom striderna var tidsanpassade. Men att plocka upp ur från fickor och liknande var inte att föredra. Därför satte många soldater sina ur på armen. Efter kriget växte trenden och numera är det oerhört vanligt med armbandsur.

Frågan är dock om klockor i de olika format vi sett hittills håller på att försvinna? Vi har numera samlat mängder av användbara verktyg på samma plats, nämligen i våra smartphones. Klockor, tidtabeller för kollektivtrafik, vattenpass, linjaler och mycket, mycket annat finns nu på samma plats som det oändliga internetet där vi kan söka fram information utan att behöva plocka fram nationalencyklopedin. Om du tänker efter så kanske du inser att du inte använder ditt armbandsur lika ofta som innan. Det har blivit mer viktigt än någonsin med utseendet på våra klockor eftersom de mer är prydnad än praktiska i dagsläget. Klockor är som smycken istället för verktyg. Det är sällan man är i behov av ta på sig ett armbandsur, men är det snyggt så är det ju precis som ett armband.

Leave a Reply