Posted by on feb 23, 2021 in Okategoriserade | No Comments

Ett gäng afghanska tjejer försöker bygger en respirator, det finns mycket bildelar online som går att använda.

Nekades visum
Flickorna gjorde rubriker 2017 efter att ha nekats visum för att delta i en robotkonferens – innan president Donald Trump ingrep och gav dem inresetillstånd.

Det mest kommer från reservdelar från en Toyota Corolla
Gruppen av skolflickor kallar sig ”Afghan Dreamers”, deras prototyp är gjord av reservdelar från en Toyota Corolla, de hittar bildelar online eller från krockade bilar utmed Afghanistans gator. Just Toyota Corolla är en mycket vanlig bil i Afghanistan. Det var Herat-guvernör som efterlyste fler respiratorer när antalet coronavirusfall steg i staden.

300 dollar istället för 30.000 dollar
Ett team av tjejer från Afghanistan försöker bygga en billiga respiratorer från bildelar, då hälso- och sjukvårdsmyndigheterna i landet har allt för få respiratorer och inte heller råd att köpa in flera. Om tonåringarna lyckas och kan få regeringsgodkännande för sin prototyp, säger de att den skulle kunna replikeras för så lite som 300 dollar, då respirator idag kostar cirka 30.000 dollar så finns det otroliga mängder pengar att tjäna. Med en befolkning på 35 miljoner har Afghanistan idag bara cirka 300 ventilatorer.

Experter till hjälp
Teamet arbetar med lokala hälsospecialister, liksom experter från Harvard University, för att producera prototypen baserad på en design av Massachusetts Institute of Technology. I flickornas fall hittade de bildelar online för att bygga prototypen.

Stor ökning av coronavirus i flickorna hemstad
Gruppen av flickor som kallar sig för ”Afghanska drömmare”, är från staden Herat, där coronaviruset ökar kraftigt efter att tusentals människor återvände från grannlandet Iran då de upplevt en ökning i fallen av coronasmittade.

Så här fungerar flickornas respirator
Centralt i respiratorn är en självuppblåsande plastsäck som kallas en Ambu-påse som medicinsk personal använder för att hjälpa patienter att andas. Flickornas prototyp använder ett mekaniskt system för att manövrera denna automatiskt och exakt.

Leave a Reply